Huset med det rare i ;)

Velkommen til min fantastiske blogg. Enjoy ;)

lørdag, mars 10, 2007

SKIT skjer !

Ja da skal det endelig handle om den berømte Nepalidoen! Har blitt en livserfaring rikere, og nå snakker jeg om det som skjer når man gjør sitt fornødne. (Advarsel: ikke les videre om du synes temaet er ekkelt, eller har på følelsen av at det kommer til å bli det. For det gjør det… )

Man tenker kanskje at dette er et litt privat område. Men den gang ei. Her i Nepal er det ganske sosialt å gå på do. Og gutter: dere som klager på at vi jenter går på to og to på do i Norge, dere kan bare høre nøye etter nå. Her i Nepal har de nepalidoer på rekke og rad. Her en dag var vi på kino, og da viste det seg at det var 7 ”doer” ved siden av hverandre. Skillebrett i mellom? Neppe! Her må du gjøre ditt fornødne, så får det heller bare stå til!

I Nepal er dokulturen radikalt annerledes enn i vestlige land, som for eksempel i lille Norge. I en bakgård finner man et skur. I skuret finner man et hull. That`s it!
Hvis man går opp i gradene, er hullet kanskje laget av porselen. Om døren kan lukkes eller ei, er som å vinne i lotto! Lukten? Bør ikke nevnes!

Skal innrømme at det er ganske stress å stå på do! Man kan bli ganske sliten i beina til tider. Særlig om du har en skikkelig dassdag for å si det sånn. Det skal bli nokså kjekt å komme hjem til Norge å tisse normalt igjen. ( Tisse som i tisse, og ikke tisse som i å tisse bæsj! Bokstavligtalt!)
En annen ting som er stress, er å holde kurtaen borte fra det hele. Det likner en lang kjole, og buksen er vid og stor, noe som sier seg selv at den lett kan gå nedi bakken. Det hadde jo vært litt drit! å søle på seg.
Og oppi alt dette skal en klare å tørke seg samtidig!

Ja det er utrolig hvor vanskelig det skal være...

Etter noen besøk, finner man raskt ut at dopapir ikke eksisterer her. Det regnes som personlig utstyr, og må medbringes av den enkelte (snakker om ”turister” nå, for det er nemlig ingen nepalesere som bruker dopapir).
Så hvordan vasker da de lokale seg bak?
Dette er et tabubelagt tema mine lokale venner unnlater elegant å besvare!

Min forløpige konklusjon involverer vann. For ved ethvert toalett ligger det en vaskebøtte med vann, samt en liten øsekanne. Alt i alt kan dette også være svaret på hvorfor Nepaleserne kun spiser mat med høyre hånd!

Så hvordan ser da en Nepalido ut?!?




Dette er en nepalido på et norsk gjestehus i Okhaldhunga. Ikke så gale vel?!

Men andre steder kan det se slik ut:




Ja, hva sier du nå? Frister det? Dette er altså nepalidoen fra Nasjonalteateret og operaen i Kathmandu. Verdt å nevne er at på de flottere hus, der det mot formodning er porselenstoalett av vestlig standard, er det fremdeles intet dopapir. Likevel er vannbøtta borte, og inn er det kommet en hendig hånddusj.


Velkommen til et toalettbesøk i Nepal ;)


Beklager om noen føler seg støtt eller truffet av dette innlegget…


1 Comments:

  • At mars 10, 2007 9:53 p.m., Anonymous Anonym said…

    Ja Hege,nå er det ikke lenge før du i Norge stiller med dorull som fast innventar i vesken! Gammel vane vond å venne...
    Klemz!

     

Legg inn en kommentar

<< Home